top of page

ÖZGEÇMİŞ

Çağdaş Türk kültürünün “dünya” sesleri arasında önemli bir yeri olan Hasan Uçarsu, hayal gücü ve toplumsal vicdan sahibi, kültürlü ve edebi, mütemadiyen araştıran, estetik ve felsefesi incelikle yontulmuş bir insandır.

                                                                                                 

                                                                                            Ateş Orga

               
 
"Hasan Uçarsu, yaşadığı coğrafyaya ait sesleri, duyarlılıkları ve değerleri bugünü ve geçmişiyle birlikte kuşatan, toplumsal-insani hassasiyetleri olan, tarihe özel önem veren, güncel estetik ve teknikleri de bu amaç doğrultusunda değerlendiren bir müzik anlayışını kurmaya çalışır."

 

 

                 1965 yılında İstanbul’da doğdu. On yaşında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda flüt eğitimine başladı ve bir süre yarı zamanlı olarak devam etti. Orta ve lise devre eğitimi gördüğü Kadıköy Anadolu Lisesi’ndeki (Maarif Koleji) son yılında tanıştığı Muammer Sun’un tavsiye ve desteğiyle bestecilik çalışmalarını tam zamanlı olarak sürdürme kararı aldı. Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı bestecilik bölümüne kabul edildi.  Lise ve lisans devrelerinde Ahmed Adnan Saygun; yüksek lisans programında Cengiz Tanç ile çalıştı. Bu arada Cemal Reşit Rey, Bülent Tarcan, Ahmet Yürür, İlhan Usmanbaş ve Afşar Timuçin’in derslerinde de bulundu. 1991 yılında aynı kurumda araştırma görevlisi olan Uçarsu, 1994 yılında YÖK desteği ile gittiği ABD’nde George Crumb ve Richard Wernick’in danışmanlığında sürdürdüğü çalışmalarını 1997 yılında tamamlayarak Pennsylvania Üniversitesi’nden bestecilikte doktora derecesi aldı. Aynı yıl Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’ndaki görevine geri dönen besteci 1998 yılında doçent, 2009 yılında profesör olmuştur.  2007 bahar döneminde Memphis Üniversitesi Müzik Okulu tarafından konuk besteci ve öğretim üyesi olarak davet edilmiş, Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) bestecilik atölyesinde, MUSMA-V Besteciler Çalıştayında, Varşova Chopin Müzik Üniversitesi ve Paris Boulogne-Billiancourt Konservatuvarında seminerler yapmış, bestecilik atölyeleri yönetmiş, dersler vermiştir. Paris- VIII ve Brunell Üniversitesi (Londra) tarafından kendi bestecilik anlayışı ve modern Türk besteciliği üstüne konferanslara davet edilmiştir. Uzun yıllardır ulusal beste yarışmalarında seçici kurul üyeliği yapmaktadır.

 

              Cumhurbaşkanlığı Senfoni orkestrası, İstanbul, Bursa, İzmir, Adana Devlet Senfoni Orkestraları, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Bilkent Akademik Senfoni Orkestrası, Akbank Oda Orkestrası, Akdeniz Filarmoni Orkestrası, Tefken Filarmoni Orkestrası, Ankara Devlet Çoksesli Korosu, Rezonans, Boğaziçi Caz Korosu, Diskant Ensemble, ARKAS Trio, Hezarfen Ensemble, Borusan Kuartet gibi Türkiye’nin önde gelen toplulukları tarafından ve ayrıca, Meksika Devlet Senfoni Orkestrası, Trier Filarmoni Orkestrası, Deutsche Oper Berlin Orkestra Akademisi, Moldavya Filarmonisi Senfoni Orkestrası, Moskova Yeni Müzik Derneği Topluluğu, Tampa Bay Üflemeli Çalgılar Beşlisi, Silk Road Ensemble (New York), Ensemble Mosaik (Berlin), New Music Ensemble-Boston, ART Üflemeli Çalgılar Beşlisi (Üsküp), Lizbon Çağdaş Müzik Grubu, Kraliyet Liverpool Senfoni Orkestrası 10:10 Grubu, Pro Artibus Oda Orkestrası (Hannover), Ensemble Sonanza (Stockholm), Pittsburg State University Chamber Orchestra, Ensemble Accroche Note (Strasbourg), Ensemble Mediterrain-Berlin, Seatlle Chamber Players, Ensemble Phoenix (Basel), İsviçre Gençlik Korosu, Schola Cantorum (Viyana), Antifonia (Romanya), Kamer (Riga), Bremen Üniversitesi ve Esoterics (Seattle) koroları gibi yurtdışındaki orkestra ve topluluklarca da seslendirilen eserleri Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Mersin Uluslararası Müzik Festivallerinde, ABD Besteciler Birliği Forum ve Konferanslarında, Ankara Yeni Müzik Festivalinde, “İstanbul Berlin’de”, Europamusicale, YOUrope –Essen, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kültürel Buluşması (Selanik), Balkan Müzik Haftası (Üsküp), 17. Mexico City Uluslararası Müzik Festivali, 8. ve 10. Dünya Arp Kongreleri, Berliner Klassiksommer (2012), Culturescapes (İsviçre), Uluslararası Niş Koro Festivali, Turkfest (Londra), Icebreaker III (Seattle), TurkeyNow (Viyana), 2010 Dünya Koro Olimpiyatları (Çin), EJCF Avrupa Gençlik Koroları Festivali (2016), 2012 Dünya Koro Olimpiyatları (ABD), Maerz Müzik Festivali (Berlin 2013), Fransa’da Türk Mevsimi gibi farklı amaçlı birçok konserde yer almıştır. 

 

            David Halstead, Helen G. Weiss, Polyphonos (Koro Besteciliği Yarışması 2014-Seattle) beste ödülleri sahibi, 1. ve 2. Dr. Nejat Eczacıbaşı ulusal beste yarışmaları birincisi (2. yarışmada birincilik ödülünü paylaştı), T.C. Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği beste yarışmasında Büyük Ölçekli Senfonik Eser kategorisinde ikinci olan Hasan Uçarsu, ayrıca Pennsylvania Üniversitesi tarafından “Dean’s Scholar” payesiyle de onurlandırılmıştır.

 

              Besteciden yeni eser isteyen kurumlar arasında TRT, T.C. Kültür Bakanlığı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (2020 Beethoven Yılı), Tefken Kültür ve Sanat Vakfı, Antalya Uluslararası Piyano Festivali, İzmir Kültür ve Sanat Vakfı (İzmir Festivali’nin 30.Yılı için), Akdeniz Gençlik Orkestrası (OJMED-Fransa), Trier Filarmoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Borusan Kuartet, Kamer Korosu (Riga 2014 Avrupa Kültür Başşehri Projesi çerçevesinde), The Esoterics (Seattle), Ensemble Mediterrain-Berlin (Berlin Filarmonisinde gerçekleşen 10.yıl kutlama konserleri için), Pro Artibus oda Orkestrası (Hannover) ve Yo-Yo Ma’nın sanat yönetmenliğindeki “İpekyolu Projesi”  sayılabilir.

 

Müzikleri ONYX, AK Müzik, United Phoenix Records, Bilkent Music Productions, TRT, Starfish Music, PB Productions Ltd., Ada Müzik, CdBaby, Lila Müzik ve Kalan Müzik tarafından yapılan CD’lerde yayımlanmıştır.

bottom of page